Mat är bästa medicinen

”Mat är medicin, medicin kan vara mat.”

I workshopen ”Mat är bästa medicinen” får vi en inblick i Professor Fan Xiulans visdom om en av de viktigaste principerna inom Kinesisk Medicin. Vi kan äta oss till hälsa, men vi kan också äta oss till ohälsa. Vad vi behöver för kost för att må bra är ofta individuellt, och vi kan inte rekommendera samma mat till alla människor. Men med kunskapen om vad olika matämnen ger så kan vi sköta vår hälsa på bästa sätt.

Inom Kineisk medicin så delar man in födoämnen i 5 smaker och färger. Dessa korrelerar med våra inre organ. Som exempel relaterar den röda färgen och den bittra smaken med hjärtat. Med denna enkla förståelse kan vi förstå att naturligt röda matämnen hjälper hjärtat på något vis. Ett exempel på röd mat är den som är rik på Lykopen, det röda naturliga färgämnet som bland annat ger tomater och jordgubbar dessa färg. Lykopen finns det mycket intressant modern forskning på och dess förmåga att förlänga telomererna och därmed vår livslängd.

Professor Fan Xiulan tar tillvara på vår allemansrätt och hämtar växter helt gratis från naturens skafferi. Maskros och groblad är två favoriter som man hittar gott om i den svenska floran. Fantastisk medicin som du kan plocka själv!

Maskrosens alla delar går att använda, bladen, blomman och roten.

Maskros är utmärkt att förtära på våren så fort de späda bladen börjar dyka upp, då de hjälper levern att rensa ut gifter från kroppen, som är extra viktigt på våren. Groblads-frön kan man skörda tidig höst då de är svarta och mogna. Sedan kan man göra en tinktur på fröna för att stärka njurarna och kroppens vigör.

Professor Fan Xiulan besitter inte bara en enorm kunskap inom kinesisk medicin, utan har också den starka intuitiva förmågan. Därmed kan hon gå ut i naturen och finna vilka blad, rötter och blommor som passar till en specifik person med dess inre obalans. Med en naturlig förståelse av växternas effekter och deras förmåga att bota diverse obalanser.

På Biyunakademins kurser i Mat som medicin så får man inte bara en massa teoretisk kunskap, utan man får tillaga en del rätter i köket. Även i denna workshop så får vi se Fan Xiulan ’in action’ i köket. Det blir alltid otroligt gott och nyttigt!

Man säger ofta att hungern är den bästa kryddan, men jag skulle säga att det är kärlek som är bästa kryddan. Professor Fan Xiulan lagar mat med ett stort hjärta, och tänker kärleksfulla tankar om de råvaror och kryddor som används, det ger bästa energin och näringen till maten. När du upplever den själv så känns det som att du äter kärlek. Ingenting kan smaka godare!

Det är en stor ynnest att få vara i närheten av en stormästare som har sån fantastiskt förmåga att läka andra, men också en outsinlig vilja att hjälpa sina medmänniskor samt att lära ut till andra denna förmåga.

Jag (Lars Johansson) har fått vara med på ett litet hörn i denna workshop, då jag går med Professor Fan Xiulan i naturen och tittar på hur våra läkeväxter framträder i naturen. Jag har också varit den som tagit hand om det tekniska med att lägga ut filmerna på internet för köp och nedladdning. Jag hoppas ni uppskattar det material som Biyunakademin förmedlar via detta medium!

Vill du köpa denna workshop, eller kanske alla de 4 som är gjorda till ett paketpris så finner du allt detta på vår e-butik.

Posted in Blog.