Retreat

Retreat – en chans till förhöjt medvetande av Maud Simmingskiöld

Varför ska man åka på retreat? Vilken påverkan har retreat på ens medvetande?

Låt mig börja med medvetande, vad är det?

Om jag istället använder ordet mindfulness går det upp ett ljus för de flesta eftersom det numera är ett populärt uttryck.

Men vad betyder det?

Olika tolkningar finns. Ett är medvetande. Om man delar upp ordet medvetande får man tre ord, med – vet – ande. Det kan betyda att en person som praktiserar mindfulness vet eller förstår sammanhang bättre eftersom hon/han tillåter sin ande vara med i vardagen och vägleda.

Inom Biyunmetoden finns olika rörelsemetoder och alla som tränar dessa metoder vet hur bra kroppen mår efter ett pass. Förutom dessa metoder har Fan Xiulan utvecklat stilla metoder. Vi är nog många som tränar stilla metoder hemma och får uppleva inre frid och även ta emot budskap från universum. Säkert är det ännu fler som har den goda avsikten att träna, men av olika anledningar prioriterar man annat, så det stannar vid tanken.
Att ge sig själv möjlighet att åka iväg på retreat och tillsammans med andra praktisera stilla metoder är en oskattbara gåva.
Tänk att du befinner dig i en härligt, lugn naturskön miljö och tillsammans med likasinnade i tystnad slappnar av och låter din ande få komma till tals. En del finner det svårt, ibland till och med lite obehagligt att inte få prata. Var lugn, det är inget fel på dig, utan det är egot som gör sig påmint och som absolut inte vill låta anden ta överhanden. Därför producerar egot mängder av tankar och måsten som den hoppas vi ska ägna oss åt, istället för att glida in i tystnaden, som egot för övrigt avskyr. Men om du är strävsam och väljer andens väg kan du gå in i tystnaden och i denna stund av stillhet få uppleva andra världar som du kanske läst eller hört om och som nu blir din egen realitet.

Livet är fullt av paradoxer, det är just när man slappnar av, stillar sina tankar och har en positiv förväntan, som en jublande glädjekänsla och ofattbar klarhet och skönhet infinner sig. I det ögonblicket skulle man till och med kunna dö och det skulle inte spela någon roll, eftersom allt är så perfekt. Nu menar jag inte att man går på retreat för att dö, utan bara att de upplevelser man får är så sällsynta och underbara att allt annat bleknar vid jämförelse.
När flera människor praktiserar stilla metoder tillsammans uppstår tack vare gruppdynamiken ett oerhört stort och vackert energifält, något som man på egen hand har svårt att uppnå. I tystnaden skapas också starka känslor och band av gemenskap mellan deltagarna, just för att våra själar får komma till tals och kommunicera hjärta till hjärta, utan ord, som de gjorde för urminnes tider.

Det som jag personligen värdesätter högst är att hela retreaten sker under Fan Xiulans ledning. Att få lov att vistas i hennes kärleksfulla energifält är något jag tackar universum för. Hur många ges den möjligheten? Genom hennes närvaro förstår jag att högre insikter är inom räckhåll även för mig och mina vänner som tränar stilla metoder tack vare att hon kommit så långt i sin andliga utveckling. Det är underbart att få uppleva hur Fan Xiulan på sitt mjuka, varma och omtänksamma sätt förmedla sina insikter till oss och att hon önskar oss bara det bästa.

I sommar ger Fan Xiulan och Biyunakademin sina elever möjlighet att delta på antingen tre dagar eller fem dagars retreat på kursgården i Örbyhus, från den 15 till och med den 19 augusti. Jag kommer påbörja höstterminen med att unna mig tre dagars retreat, eftersom att jag är värd det. Observera att det finns begränsat antal platser så först till kvarn gäller.

Väl mött!

Posted in Blog.