Vad har kinesisk medicin givit Lollo Wernäng?

VAD HAR KINESISK MEDICIN GIVIT MIG?

Den dagen 1978 min far fick lungcancer och ingen bot fanns att hitta. Han hade 14 dagar kvar att leva. Började jag leta efter alternativa behandlingsmetoder. Började studera Örter, vitaminer mineraler, läste allt för att hitta något som kunde  stoppa sjukdomsförloppet. Jag fick kontakt med många duktiga terapeuter, som berättade hur man skulle äta, vilka vitaminer, och hur man skulle tänka för att kroppen skulle återfå sin livskraft.

Då träffade jag en man som läste Kinesiska och studerade Kinesisk Medicin. När han berättade för mig att i Kinesisk Medicin hade sitt ursprung för ca 5000 år sedan och att man tog hänsyn till hela människan, att det fanns en relation till vädret, maten vi åt och våra tankar. Att det var viktigt att man inte gav något focus på sjukdomen utan såg framåt och att träna rörelsemetoder, meditera var lika viktigt för tillfrisknande.

Jag började läsa  böcker, om Kina och Traditionell Kinesisk Medicin som Ted J Kaptchuk Chinese Medicine The Web that has no Weaver. Förstod då att man kan inte behandla en människa med bara medicin, man var tvungen att behandla hela människan, även se miljön runt omkring och var tankarna,s focus fanns. Att  vara mer  i höger hjärnhalva, sjunga, dansa, måla. Bli tom i huvudet.

Min far ändrade sin kost enligt vad jag hade läst i de Kinesiska böckerna, han blev vegetarian, vi spirade vete, var noga med att bacteriefloran i tarmen skulle må bra. Drack varma örtteer, och han fann glädjen i livet, för hans smärtor försvann. Han tänkte bara på saker som gjorde honom glad, så hans hjärta skulle bli starkt, och höll sig varm om kroppen och fötterna, precis som det stod i de Kinesiska böckerna. Far hade levt 1 1/2 år med sin cancer, när läkarna från Lungsjukhuset skrev att han kunde börja med cellgift nu också när han mådde så bra som han nu gjorde.Efter det att far  gick med på att bli behandlad med cellgift dog han bara ca 1 vecka efter.

Jag hade nu börjat att inse att en människas obalanser, eller sjukdomar som vi har givit namn på i Västerlänsk medicin hade mkt större djup i människans själ.

Så jag började studera Traditionell Kinesisk Medicin TCM Akupunktur 1982 och var klar 1986. Som det då inte fanns något TCM Akupunkturförbund som hade minst 3 års utbildning och västerländsk bakgrund. Startade vi som gick ut denna klass, Svenska Föreningen för Traditionell Kinesisk Medicin. Och vi arbetade på att få TCM Akupunktur att bli godkänd i Sverige.1987 begav jag mig till Nanjing för att arbeta och studera mer inom Traditionell Kinesisk Medicin TCM Akupunktur.

Det var starten och lyckan till mina fortsatta år med att arbeta med Kinesisk Medicin. Det var så annorlunda att vara på Kinesiska Sjukhus än att sitta i Sverige och läsa. Nu var det på ett helt annorlunda sätt. Här fick man arbeta med patienter som var vana med TCM Akupunktur. Min yngsta patient var bara 6 år och hade påskjuka. I Sverige fick man inte behandla så små barn. Jag skulle lindra hennes smärta. När jag sedan tog och lade min hand på hennes pannan, föll hon i gråt till hennes pappas förtvivlan. De var så lugna och visade då inte så mkt känslor.

I Nanjing 1987 fick vi möta rörelsemetoder, Tai Qi Juan i alla parker. I Kina hade man inte då börjat att dansa, så vi fick lära läkarna att dansa. De tyckte detta var fantastiskt roligt. Vi skrattade och dansade efter en liten bandspelare vi hade tagit med oss.

1989 var vi med i Behörighetskommiten,s betänkande i samband med att vi hade sökt Legitimation för TCM Akupunktörer. Vi fick inte legitimation då, för de tyckte inte vi hade tillräckligt med Västerlänsk Forskning i ämnet. Utan att vi fick återkomma.

Svenska föreningen för Traditionell Kinesisk Medicin, bestämde sig för att vi skulle börja att göra rörelsemetoder. Det var viktigt att vi hade själva en stark energi Qi, när vi skulle behandla patienterna.

1991-1992 fick vi kontakt med Niko Nyberg för att bjuda in FAN XIULAN där hon skulle visa oss Biyunmetoden. Det var mkt uppskattat. Det lös livskraft i FAN XIULAN när hon stod och visade oss rörelserna. Vi hade denna kurs i Timmele hos Jalle,s Friskvård. Jalle hade också varit med i Kina, där han också fyllde år. Och vi skulle ordna med tårta där. Bara det var en resa i sig. I Nanjing Kina fanns då, två olika valutor som man fick växla till sig på gatorna. Vi ville ha deras valuta och personer i Kina ville ha våran turist valuta. Så de kunde handla varor som kyl o frys, och förflytta sig till andra provinser.

Detta var mitt första möte med FAN XIULAN, på Jalles,s Friskvård i Timmele. Så efter denna första kurs, fortsatte jag att träna Biyunmetoden och meditation.

Jag  som ordförande för förbundet jobbade,  tillsammans med de andra ledamot att få ihop alla Akupunkturförbund till ett. Detta lyckades vi med i slutet 90 talet. Det var då Svenska Akupunktur förbundet Traditionell Kinesisk Medicin startade. Alla fick studera upp sina kunskaper det de saknade, i TCM och i Västerlänsk medicin.

Jag gick av mitt ordförandeskap senare pågrund av privata händelser i mitt liv strax innan 2000. Det fick räcka de 15 åren jag hade arbetat som ordförande, ledamot för de båda förbunden. Och idag finns många fantastiska människor som tagit över den staffetpinnen och driver frågan vidare till ett godkännande av Traditionell Kinesisk Medicin.

Jag har sedan första dagen jag började läsa Traditionell Kinesisk Medicin varit ute och föreläst om hur människan och naturen är ett. Att vi ska värna om våra energier både inombords och utomhus. Att bli en vänlig människa. Med goda tankar, goda ord och goda handlingar.

Att våra känslor har en relation till inre organ och muskler. Att vår tanke är skapande. Att lyssna på hjärtat så man får en balans mellan hjärta och hjärna. Det är inte blodtrycksmedicin vi behöver utan förstå att kärleken och glädjen som finns i hjärtat. Att när trycket går upp är det något som hjärtat talar om för oss. Att kunna reda upp och förstå och behandla med
örter, rörelseträning, TCM Akupunktur  för att få vår själ i balans.

När jag nu har arbetat med TCM Akupunktur med Traditionell Kinesisk Medicin i över 30 år med egen praktik och varit med i massa olika tidningar där de skrivit om Kinesisk Medicin, och rörelseträning. Har jag också förstått att man aldrig blir klar. Man måste öva och praktisera Kinesisk Medicin i hela livet. Att kunna lära sig att lyssna på pulserna och se på tungan, betrakta hela människan. Kunna ställa en diagnos i enligt med Traditionell Kinesisk Medicin är en stor del av mitt liv. Och rörelseträning, äta äkta mat och vara en god människa.

Jag har utbildat Idrottsmassörer och Massageterapeuter i över 20 år tillsammans med SISU /Väst Riksidrottsförbundet. Alla fick lära sig rörelseträning också. De förstod inte i början varför, men många år senare ringde många av dem. Och sa till mig. Nu förstår vi varför vi skulle lära oss Biyun den hälsobevarande metoden. De hade känt sig själva trötta på sina praktiker och hade förstått att ett muskelproblem kan ha helt andra orsaker än vad de trodde från början. De trodde det bara var att en muskel var för kort, eller att nerverna låg i kläm som gjorde att de fick ont.

Idag 2015 när Kinesisk Medicin får Nobelpris i Medicin, kan jag känna en inre glädje att nu äntligen hoppas jag att fler få upp ögonen för denna fantastiska medicin och filosofi.

Och att jag nu också har träffat FAN XIULAN och gått alla instruktörsutbildningar för henne de sista åren,  känns som hjulet har gått runt, sedan första gången jag träffade henne 1991-1992. Allt har en mening.

Med den kärlek och styrka som FAN XIULAN  arbetar på att förankra Biyunmetoderna hos alla människor, behövs ett stort hjärta.

I dag arbetar jag fortfarande med Kinesisk Medicin och föreläser, för att fler ska få upp ögonen för  helheten Himmel. Människa, Jord. Nu har ju kvantfysiken, och dess undersökningar om svart materia och svart energi kommit i kapp så min dröm som jag ska göra verklighet av. Är att alla äldre ska vara ute o träna med utegym och kunna rörelseträning. Och att det ska vara vanligt på alla skolor och dagis att det görs rörelseträning så vi kan få en mkt bra värld att växa upp i. Där vi tar hänsyn till varandra.

Den KINESISKA MEDICINEN har gett mig redskap och kunskap hur detta ska kunna göras möjligt.

Jag tackar den Mångåriga KINESISKA FILOSOFIN OCH MEDICINEN att den har format mig, till den jag är idag. Att jag har en stark längtan att kunna förvandla min mångåriga kunskap i TRADITIONELL KINESISK MEDICIN till VISDOM till alla människor.

FRÅN DEN DAGEN JAG BÖRJADE LÄSA KINESISK MEDICIN HAR MIN VERKLIGHET BLIVIT NÅGOT ANNAT ÄN DEN JAG HADE TIDIGARE.

SÅ MIN DJUPARE INRE RESA HAR BÖRJAT NU EFTER 35 ÅR MED KINESISK MEDICIN.

OCH RESAN BÖRJADE MED ATT MIN FAR FICK LUNGCANSER.

Jag tackar allra ödmjukast att jag har haft denna möjlighet att lära mig hur man ska låta  livskraften återvända, med TCM Akupunktur, Örter och Biyunmetoderna.

TCM Akupunktör
Lollo Wernäng

lollo

Posted in Blog.