Cordyceps

cordyceps-sinensis-caterpillar-fungusCordyceps heter på kinesiska Dong chong xia cao, vilket betyder ”vinter insekt sommar ört”. Det är en parasitsvamp besläktad med tryffel som parasiterar på döda larver och deras puppor. I Kina har det funnits berättelser om en legendarisk varelse som kan omvandlas från djur till växt och sedan tillbaka igen till djur. Intresset för omvandling som process har fått en central plats i Kinas kultur sedan lång tid eftersom man anser att omvandlingar ligger till grund för alla livsprocesser. Denna legendariska omvandling hos cordyceps måste ha uppfattats av kineserna som något extraordinärt och med påföljd att man snart spekulerar i om dess medicinska effekter också kan vara extraordinära. De har visat sig vara just det. (Peter Torssell)

Cordyceps har varit en uppskattad ört i Kina i tusentals år, bland annat på grund av dess reglerande effekt på immunsystemet, att den stärker vitaliteten och har god effekt mot tumörer.

Cordyceps produceras främst i Kina, Qinghai, Tibet, Xinjiang, Sichuan, Yunnan, Gansu, Guizhou och andra provinser och autonoma regioner i de snötäckta berg/gräs-markerna.

Tio av Cordyceps hälsoeffekter

  1. Reglera immunsystemets funktion

Människans immunsystem kan motstå tumörer, åldrande, bekämpa virus, bakterier och andra mikrobiella infektioner. Humana tumörceller kan mutera. Ifall människans immunsystem fungerar bra kan tumörer undgås, men vid problem med immunsystemet kan det utvecklas en elakartad tumör. Cordyceps ser till att immunsystemet är i bästa skick. Det kan bland annat främja produktionen av antikroppar, ökad fagocytos (antikroppar äter upp elakartade bakterier), det kan även påverka funktionen hos vissa immunceller.

 

  1. Direkt anti-tumöreffekt

Cordyceps innehåller cordycepin som är den viktigaste ingrediensen för antitumöreffekten.

 

  1. Ökning av cellulär energi, motverkar trötthet

Cordyceps kan öka kroppens energireserver – mitokondrisk energi, förbättra kroppens tolerans mot kyla, minska trötthet.

 

  1. Reglering av hjärtfunktionen

Cordyceps kan förbättra toleransen för hjärt-hypoxi (brist på syre i vävnader), minskar hjärt-syreförbrukning, minskar antiarytmika (rytmrubbningar).

 

 

  1. Reglering av leverfunktionen

Cordyceps minskar giftiga skador på levern mot leverfibros (ökad vävnad i levern). Den har även en positiv effekt mot viral hepatit.

 

  1. Reglerar lungfunktion

Cordyceps klargör luftrören, motverkar astma, är slemlösande samt förebygger effekterna av emfysem (sjukdom på vävnaden i lungorna som gör det svårt att andas).

 

  1. Reglerar njurfunktion

Cordyceps kan minska kronisk njursjukdom, förbättra njurfunktionen samt minska giftiga ämnen som ger njurskada.

 

  1. Reglering av hematopoetisk funktion (bilda blodkroppar)

Cordyceps kan förbättra benmärgens förmåga att producera blodplättar, röda och vita blodkroppar.

 

  1. Reglera blodfetter

Cordyceps kan sänka kolesterolhalten i blodet och förbättra kroppens förmåga att lösa upp fett samt minska åderförkalkning.

 

  1. Övriga effekter

Cordyceps har också en direkt antiviral funktion, reglerar det centrala nervsystemet, reglerar sexuell funktion och så vidare. Cordyceps kan ha omfattande effekter på människors hälsa. Trötthet är mycket vanligt fenomen bland allmänheten som kan hjälpas. Trötthet kan ha flera orsaker, som dålig sömn, för lite motion etc. För att eliminera symptomen kan vi inte bara lita på medicinering. Men upptäckten att Cordyceps har en förebyggande effekt av både trötthet och utmattning kan ha en betydande roll för många människors hälsa.

Posted in Okategoriserade.