Mat som medicin för barn

Kursen Mat som medicin 12-13 Maj med Grandmaster Fan Xiulan.

Kursen har bl.a. extra innehåll om mat som medicin för barn vad som är värdefullt och vad som bör undvikas att äta och dricka och hur man äter för att stärka barnens matsmältning.

På 70-talet fann läkaren Ben Feingold ett antal ämnen som orsakar ADHD hos barn. Hans forskning var fokuserad på fenoler, varav en av de vanliga ämnena kallas för Salicylater.  Detta ämne finns i många livsmedel såsom tomater, äpplen, apelsiner, aprikoser, etc. Även vissa livsmedelstillsatser som aromer som används i pepparolja, natriumglutamat och karamellfärg.

Om du begränsar intaget av dessa livsmedel och tillsatser kommer nästan hälften av barnen med ADHD att bli symptomfria. Om man återför dessa livsmedel i dieten så kommer symptomen att visas igen.

Ett annat livsmedel som i höga doser kan orsaka ADHD är socker. En hög sockerdiet kan orsaka otillräcklig utsöndring av katekolaminer och andra neurotransmittorer, vilket orsakar hyperaktivitet. Barn som gillar att äta mycket godis är ofta impulsiva, känslomässiga, instabila, lätt att förlora humöret och har sömnsvårigheter. På grund av bristande koncentration blir också skolprestationerna lidande.

Överdrivet intag av aluminiuminnehållande livsmedel såsom friterat, popcorn, etc, kan också orsaka förändringar i hjärnans biokemi, som påverkar synen, minnet, känslomässiga störningar, sämre tankeförmåga.

Vad kan man göra?

Barn som lider av ADHD kan äta mer fisk. Fiskfett innehåller ett stort antal omättade fettsyror som har en viktig roll i utvecklingen av hjärnceller. Dessa fettsyror kan också förbättra hjärnans funktion och minne.

Dessutom bör barn också äta mer livsmedel rik på lecitin och vitamin B, t.ex. magert kött,  svamp och soja. Att äta äggulor, sojaprodukter, fiskhuvuden etc. är också fördelaktigt för barn med ADHD.

Regelbunden konsumtion av livsmedel rik på protein, som ägg, mjölk, etc., de kan öka kroppens relaterade aminosyror som lindrar hyperaktivitet.

I termer av spårelement, bör barn äta livsmedel rika på järn och zink, såsom lever, djurblod, såväl som vissa skaldjur (fisk, räkor, ostron, tång). För att balansera kosten bör färska grönsaker och frukter också ätas dagligen.

Slutligen har forskare föreslagit att barn med ADHD på grund av genetiska orsaker inte bör ta mediciner som innehåller salicylsyra, det ger förutsättningar för en mer sund tillväxt för barnen.

Influensa och förkylning

När barn får influensa så är det mycket farligare än en vanlig förkylning. Den är inte bara väldigt smittsam och sprids snabbt, men den kan också orsaka allvarliga följdsjukdomar som lunginflammation. Om barnet har influensa så är det viktigt att föräldern kan urskilja symptomen för att få rätt behandling så fort som möjligt. Generellt kan influensa bara diagnostiseras genom en grundlig undersökning av läkare. Men innan denna diagnos kan en förälder börja med vissa kännetecken och ställa en enklare diagnos:

Symptom vid influensa

Under hösten och vintern är det hög förekomst av akut respiratorisk infektion som är orsakad av influensavirus. Vanliga symptom innefattar akut feber (över 37,8 grader), sjukdomskänsla, muskelvärk, andfåddhet, hosta, halsont, tryckkänsla i bröstet. Symptomen är ofta värre än vid vanlig förkylning.

Symptom vid vanlig förkylning

Kan förekomma under hela året. Orsaken kan vara ett antal olika virus, mykoplasma och ett fåtal bakteriella infektioner. De vanliga symptomen är rinnande näsa, nysningar, halsont. Symptomen varar vanligtvis 3-4 dagar, men inte längre än 7 dagar. Barnet får sällan hög feber utan kan vara låg.

Mat som medicin är viktig för behandling

Under den kalla våren är det viktigt att tillföra värme och energi till kroppen. Gröt ger kroppen bra näring, hjälper matsmältningen och näringsupptaget. Ger energi och näring på samma gång.

Posted in Blog.