Vad har kinesisk medicin givit Ewa Denward Olah?

Vad har kinesisk medicin gett mig?

För att svara enkelt på denna fråga behöver jag först berätta om några av mina viktigaste möten med traditionell kinesisk medicin.

Mitt första möte med kinesisk medicin var med Biyunmetoden, 1994.

Under ett fantastiskt veckoslut lärde jag mig metoden tillsammans med en grupp andra nyfikna entusiaster. Vår underbara lärare Gudrun Gylling förde oss varsamt genom det stående programmet, Jichu Gong. Övningarnas mjuka flöde fascinerade mig. Jag blev mycket glad och avslappnad när jag upptäckte sinnets mjuka uppvaknande över kroppens inneboende längtan efter rörelserna samtidigt med tanken på dem. Det var helt nytt för mig att t.ex. att regelbundet ge mina fötter vaken uppmärksamhet och att låta andningen flöda med rörelserna i ett helt naturligt tempo. Varma, lugna, glada upplevelser fyllde min kropp och tanke. Det var som att verkligen komma hem i mig. Det var som ett helgande av min själs tempel, min kropp. Det blev en fantastisk öppning av mig och min själsliga utveckling tillsammans med Biyunmetoden. Jag förstod då ingenting av rörelsen av vad qi och blod var då. Jag visste ingenting om traditionell kinesisk medicin. Det enda jag förstod intuitivt var att fortsätta öva. Att varje dag återknyta kontakten med sinnet och kroppen tillsammans i tystnad och koncentration. Att varje dag ge mig denna tiden trots min stora familj. Och jag som aldrig övat något sådant förut i mitt 40-åriga liv. Inom mig växte vissheten att jag skulle fortsätta öva och någon gång i framtiden ge andra människor möjligheten att uppleva sig själva på liknande sätt som jag så mycket uppskattade och njöt av.

Efter flera års träning var jag med om en bilolycka då jag skadade min vänstra hand illa.

Efter den akuta fasen visade det sig att träningen av Jichu Gong och Dong Gong hade samma effekt som en smärtstillande tablett. Och effekten satt kvar i tre fyra timmar. Helt utan biverkningar. Senare samma höst fick jag möjlighet att göra min första resa till Kina. Och det var som att komma hem. Igen. Både i landet, maten och min kropp.

Så gick åren och jag blev nyfiken och lärde mig att traditionell kinesisk medicin bestod av ett väl beprövat helhetssystem under tusentals år, för att förebygga och bibehålla den kroppsliga och själsliga hälsan. Att följa årstiderna är mycket viktigt, eftersom våra inre organ följer samma klocka och lever upp och återhämtar sig på samma sätt som naturen. De inre organen har egna biologiska klockor som följer solen och månen. Det har utvecklats och finns flera olika diagnostiska system i kroppen där vi kan lära oss att förstå vår hälsa. Några exempel är via tungan, pulsen, ögats iris och inuti handen. Maten vi äter är medicin och att det därför är viktigt att det är ekologiskt odlat för att stödja och ge kraft till kroppen. Olika ljud och färger stödjer de inre organen. Qi, livskraften, finns i oss när vi lever, och att vi kan påverka, fylla på eller tömma ur den genom våra rörelser, uppmärksamheten i vårt sinne, genom mat, sömn och våra känslor. Olika geografiska områden har mer eller mindre oendestarkt kraftfält som påverkar oss. Vi kan använda och utveckla vår inneboende intuition och kunskap för att stärka vår egen hälsa och också att hjälpa andra. Vår mentala och själsliga förmåga är oändlig och tar oss ut på en spännande resa om vi vågar och om vi är tillräckligt nyfikna.

Så enkelt sagt har kinesisk medicin gett mig underbar och värdefull kunskap om mig själv och världen. Jag har kraftfulla metoder för att glädja mig själv, att samla mig själv, att lugna mig själv och att stärka mig själv för ett gott liv. Och jag erbjuder metoder till andra som vill lära sig samma sak. Jag har fått fina trogna vänner för livet. Jag har börjat och utvecklar min själsliga kraft, min intuition för att mer förstå de innersta gåtorna. En fantastisk metod för livet, Biyunmetoden.

Ewa Denward Olah, Biyun-instruktör

Posted in Blog.